Máte v tom binec, řekla analýza. A Kroměříž chystá úklid

Od piva to zná každý a dámy prominou. Je tu bordel. Pravá ruka občas neví, co dělá levá, o nějaké vizi města nemluvě. Tento týden ale naznačil malou revoluci: radnice si to uvědomila a najala poradenskou firmu, která jí má pomoci to změnit.
Může to skončit vyhozenými penězi. Zároveň to je ale něco, co tu od pádu komunismu nikdo nezkusil: dát tápajícímu městu cíl. Jeho základy se začaly rýsovat na veřejných jednáních tématických pracovních skupin už tento týden.
Kroměříž jakoby si třela rozbitý nos. Odchod armády, konec okresů, ekonomická krize a splasklá bublina života na dluh odsud v tichosti odnesly stovky kvalifikovaných pracovních míst a s nimi i mladé rodiny a jejich útraty v obchodech. Kroměříž zjistila, že je chudá, stárne a vůbec neví co s tím. Naděje v Holešovskou zónu vyprchává.
Duch téhle kocoviny byl cítit i tento týden v zasedačce radnice kdy poradenská firma DHV přednášela silné a slabé stránky města, jak jí je v dotaznících popsalo zhruba 470 Kroměřížanů. Korektním slovníkem své závěry popsala mimo jiné slovy jako „absence systematického přístupu,” „roztříštěnost a neprovázanost aktivit” nebo „nedostatečná personální kapacita."
Výsledkem mise DHV v Kroměříži má být podle šéfa společnosti Radima Gilla seznam ne víc než pěti priorit. Vzniklý dokument má ale také obsahovat kroky, jak těchto priorit dosáhnout (předchozí plán z roku 2010, na jehož aktualizaci DHV od letošního ledna pracuje, takový „návod k použití” neměl). Takový zvenčí dělaný dokument „o nás a s námi” má přitom pro Kroměříž potenciálně velkou výhodu. Může totiž fungovat jako něco, co tu roky chybí: konsenzus na dlouhodobých cílech města. Ty tady zatím chybí, protože je nahradily krátkodobé zájmy znesvářených skupin vlivných podnikatelů v pozadí. Že se však i v tomto ohledu něco mění, naznačuje nové soukromé výstaviště, které má podle starostky potenciál potenciál přitáhnout do města až 200 tisíc lidí ročně.
To skutečně důležité se proto bude dít na veřejné schůzce v dubnu, kdy začnou padat návrhy priorit města i kroků k jejich dosažení. Nepřímo půjde i o evropské dotace, protože právě projekty zahrnuté do strategických plánů měst mívají přednost. Bude takovým projektem nový silniční most přes Moravu, který i podle šéfa DHV městu chybí? Naváže tento most na obchvat? Nebo je obchvat nesmysl a město potřebuje spíš sběrnou silnici po obvodu, jak na radnici prohlásil jeden z diskutujících?
Tady se ale zároveň ukazují limity chystaného plánu. Další z diskutujících totiž namítl, že touto metodou vzejdou priority města z názorů několika respondentů, zatímco by je měli určit experti. Šéf DHV mu později dal nepřímo za pravdu, když řekl, že přes 40% Kroměřížanů ztotožňuje rozvoj města s investicemi, stavbami nebo opravami památek.
„Lidé nejsou zcela přesvědčeni o tom, že význam cestovního ruchu je velký. Přitom jde o ekonomickou příležitost a impuls pro rozpočty měst,” shrnul Gill výsledky průzkumu.
O tom, že Kroměříž svou roli v turismu coby průmyslového odvětví moc nechápe, svědčí i fakt, že ho pracovní skupina řešila spolu s problematikou kultury, jejíž zástupci se na jednání cítili jako outsideři a skoro se nedostali ke slovu. Sám Gill přitom prosazoval, aby turismus řešila pracovní skupina zabývající se ekonomickými problémy města, byl ale přehlasován. Starostka Daniela Hebnarová si přisadila. „Turistický ruch je tady téměř nevhodné slovo a je strašně těžké se přes toto vnímání dostat," řekla.
Napojení Kroměříže dálnicí D1 na Brno a v budoucnu na Ostravu přitom podle Gilla nadobro mění mapu spádovosti na celé Moravě. „Města, která protla dálnice, jako jsou Velké Bílovice nebo Humpolec, toho vužila k rozvoji malé kongresové turistiky pro školení nebo setkávání firem z velkých měst,” řekl. Samotné památky totiž podle něj nepřimějí víc lidí utrácet v Kroměříži víc peněz.
Sakumpinkl má být plán hotový v polovině července, jestli ale k něčemu bude, záleží nakonec opět na politicích. „Pokud se bere vážně, má plán pro město velký význam,” řekl mimo jiné Gill. Dořekněme to za něj po našem. Pokud dokument nevezme za svůj veřejnost, politici zprava a zleva a také vlivní lidé v pozadí, po výměně stráží z něj bude cár papíru za půl mega. A na bordel se tu bude nadávat dál.

Chcete-li vložit komentář, musíte být přihlášen.
Případně se můžete zaregistrovat.

Komentáře

16. 04. 2013 23:09 | Kamča

to Vít Kroutil, díky, po lehkém průletu nezbývá, než zkonstatovat, že textu je fakt mnoho :-). No, "za ty prachy" asi musí. Kromě jiného mne zaujalo, že DHV v klidu pracuje s daty ze sčítání 2001, což je "léta páně" a z roku 2011 už samozřejmě jsou k dispozici. Nevím, co je to za módu mít tlustospisy plánů, které nikdo nečte, myslela jsem si, že to už je pár let za námi. Asi není.
SWOT vypadá, že je finální verze???
16. 04. 2013 19:20 | Jarda

Jsem rád, že město chce konečně zjistit svou identitu. Jen se podivuji proč za půl mega? :( Abyste pochopili, toto téma jsem si zvolil jako svou závěrečnou práci na vysoké škole a respondentů jsem posbíral celkem 615. O trošku víc než firma DHV. Před, téměř, rokem jsem nabízel spolupráci paní starostce, ale tehdy ještě neměla zájem nic takového zjišťovat. Doufám, že to DHV udělá pořádně a že to vedení města otevře oči. Potenciál máme, ale nevyužitý :) Hodně zdaru
07. 04. 2013 09:35 | Vít Kroutil

Kamča: Na stránkách města je momentálně zpráva o tom, že byla aktualizovaná SWOT analýza a jde se do návrhové fáze (nic bližšího) viz: http://www.mesto-kromeriz.cz/z...
Na stránce http://www.mesto-kromeriz.cz/s... si můžete stáhnou aktualizovanou část strategického plánu (112 stran statistických a historických dat) a SWOT. Další jednání pracovních skupin bude 15. a 16.4 - jak píší ve výše odkazovaném článku. Kam se budou směrovat ony dva akční plány, jestli už je rozhodnuto(jak bývá zvykem v okamžiku kdy na městě říkají, že o tom chtějí diskutovat) nebo se vše bude teprve určovat a jakým způsobem - to je ve hvězdách...
05. 04. 2013 21:36 | Kamča

Milí aktivní Kroměřížané, nedokáže zde někdo šikovný sledovat přípravu strategického plánu? Na webu města nic nevisí a "nic" se fakt nedá sledovat ani připomínkovat. Snad se chystají nějaké další skupiny - jsou někde výstupy z těch minulých?
11. 03. 2013 10:18 | johny

kameraman: Nové koště dobře mést může, ale asi je podstatnější, kdo s ním zametá :)
11. 03. 2013 00:01 | kameraman

Myslíte nového šéfa odboru rozvoje, Krejčíře, toho co z peněz na opravu koupaliště Bajda, proplatil fakturu na 233 tisíc Kč za Kino Nadsklepí ? Opravdu výborné koště.
10. 03. 2013 14:11 | Korzár

Jj, záměna pojmů, měl jsem na mysli akční plán.. Tak je tady nový šéf odboru rozvoje města. Ať nové koště ukáže, jak dobře mete. Mě teď hlavně připadá důležité, aby to vzali za své samotní Kroměřížáci..
10. 03. 2013 12:28 | Kamča

Korzáre, to se právě lidem (i profíkům) docela plete. Návrhová část je ten "sešit receptů po babičce" (má ho i minulý SP, vznikl s účastí veřejnosti v pracovních skupinách - jde to snadno najít přímo v dokumentu). A pak je akční plán (na názvu nesejde) a to je nejlépe přirovnat k rozpisu a rozpočtu na pečení na vánoce. Už je tam co, kdo, kdy a za co. A tam jsou vám všechny firmy málo platné. Když vám rozpis donese sousedka, stejně ho nedodržíte, protože to nebude "po vašem". Ale fanděme kroměřížským, třeba se tam kolem přípravy plánu někdo strategicky uvažující pohybuje a uhlídá to.
09. 03. 2013 20:29 | Korzár

Právě že tenhle plán návrhovou část mít má, narozdíl od toho předchozího... Ale jasně. Pokud to budou s**čky, jen aby si DHV odškrtla, nebo pokud to i bude dobrý plán, ale nikdo ho nebude brát vážně, může to být k ničemu. A půl melounu v čudu..
09. 03. 2013 19:39 | Kamča

Korzáre, no právě...tím spíš potřebuje něco, co bude přijímané jako "naše". I minulý SP byl dělaný s účastí veřejnosti (stačí se poptat pamětníků), jenže pak se strčil do šuplete a už se ani nedodělaly akční plány, které by řekly, že "letos linecké a příští rok perníčky", když už jsme u těch kuchařek.
Rozhodně nemám nic proti plánování, naopak. A souhlasím s vámi, začít se musí a zkoušet je to třeba - i kdyby pořád dokola. Jen by to mělo být udělané jednak dobře (co se týče analýz), jednak splnitelně (to v návrhové části - vzdušné zámky sem nepatří) a jednak tak, aby se plán "chtěl dodržovat" a byl pro místní srozumitelný... no to mi ukažte, jak tohle může udělat kdokoliv zvenčí, aniž bych chtěla jakkoliv hodnotit DHV. Jsem dlouhodobě "venku", jinak bych na tu pracovní skupinu asi šla. Takhle jsem zvědavá, až bude něco "viset" na netu.
09. 03. 2013 17:30 | Korzár

Kamčo, s těma kuchařkama jste to trefila. Kroměříž má ale problém v tom, že žádnou kuchařku po babičce nemá. Proto si po každých volbách navaří nějaký blivajz. Určitě je kopec pravdy, že se nedá nic ordinovat zvenku, že město se musí naučit vařit samo. Ani DHV nebude nějaká superstar krizového managementu. Ale ona se na tom plánu přece jen trochu podílí veřejnost. Ďábel je v detailu, takže bude záležet na samotných prioritách strategického plánu, na akčním plánu k jeho provedení a hlavně na tom, jestli to vůbec někdo bude brát vážně. Ale jako pokus o nadpolitický základ k aspoň nějaké shodě nad nějakým cílem města mi to přijde nosné. Někde se začít musí. Snad u mě není přání otcem myšlenky a neskáču tu na nějaký další špek..
09. 03. 2013 10:42 | Kamča

Děkuji za souhrn.
Reálně si ale myslím, že fungující strategický plán musí vznikat "doma", za aktivní účasti těch, kdo rozhodují. "Návod na život" vám totiž nikdo zvenčí nevnutí a nevymyslí. Jen ho může kriticky zhodnotit, usadit možnosti (zajímalo by mne třeba to s evropskými penězi - jak tam TEĎ chce zpracovatel hledat souvislost). Napsat plán je totiž ten první krok. Věřit a pracovat s nimi musí konkrétní lidé. Je to jako mít kuchařku na pečení. Můžete dostat nějakou úžasnou se zlatou ořízkou. A stejně budete pořád používat vlastnoručně doplňovaný sešit po babičce, protož právě tomu věříte.
08. 03. 2013 17:21 | skeptik

Samozřejmě myslím konstruktivní a kreativní a lidi na městě. Buhužel tu je ještě zastupitelstvo a rada, kde si myslím je ta největší brzda. Vždyť u většiny těch 13 vyjmenovaných problémových kauz nejméně třetina zastupitelů asistovala. Buď drželi ústa anebo basu kvůli dobrému bydlu či osobní prestiži.
07. 03. 2013 14:32 | Korzár

Citizen: Vlivní lidé v pozadí tu byli a budou, je to tak všude. Možnosti jsou teď podle mě takové, že buď materiál berou jako šarádu, o kterou nemá cenu se zajímat, nebo se do něj budou snažit prosadit svoje vlastní priority. Ta druhá možnost asi byla lepší, protože jako třeba s výstavištěm to můžou být občas dobré nápady, které navíc projdou veřejnou debatou. Ale může to být taky úplně jinak, jde o výraz bezradnosti a pravdu má pan diskutující skeptik. V textu by proto možná spíš mělo zaznít, že za svůj by strategický plán a jeho tvorbu měli vzít hlavně a především lidé ve městě.
07. 03. 2013 12:03 | citizen

Jen taková drobnost, mezi řádky, v článku. Můžu se zeptat, kolik lidí si představuje možnost změny vůbec, natož v řízení města, pokud se v klidu smíříme (jak píšete) s " lidmi v pozadí? Možná že právě pro tento přístup, kdy prostě tolerujeme, že někdo má větší vliv než voliči (ti lidé v pozadí, bez kterých si prostě neškrtneme) je tím prostředím pro klientelismus, nepotismus a pro korupci. Jinak dobrý souhrn.
07. 03. 2013 11:43 | skeptik

Nebuďme až tak nadšení. Strategický plán je pouze ten nejlehčí krok na dlouhé cestě k rozvojovým a progresivním změnám. Vytěžit z něj to správné a uvést do života chce kabrňáky, kterých se u nás příliš nedostává. Původní strategický plán nebyl vůbec špatný. Ve své analytické části byl velmi podrobný a výstižný. Stačilo z něj jen vypreparovat potřebné rozvojové programy a to se jak vidno nestalo. Jen aby to plánování nebylo pouze výrazem bezradnosti.

Přihlášení do diskuze

nebo se můžete
Zaregistrovat »

Poslední komentáře

29. 01. 2016 - 17:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stávající senátor za Kroměříž M. Malý v rozhovoru poněkud militaristickém zmiňuje Kroměříž: „…Zažil jsem jeden ...
01. 12. 2015 - 16:18 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stalo se viz http://www.ado.cz/ Arcibiskupství převezme první domy z areálu kroměřížského zámku ...
30. 11. 2015 - 18:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
kk, jsem si toho vědom, ale nechtěl jsem směšovat nebo zaměňovat původní Vánoce starých křesťanů ...
Jen malá poznámka: podle Pravidel českého pravopisu z roku 1993 se Vánoce píšou s velkým ...
17. 11. 2015 - 17:21 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
A dodatek. Z kroniky města Kroměříže za rok 2012, kapitolka politické strany atd:: "KDU-ČSL ...
17. 11. 2015 - 17:10 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
Ze stránek facebookových Hnutí Zvuk 2012 https://www.youtube.com/watch?... ...
08. 10. 2015 - 17:47 | Petr Gremlica
V Kroměříži se diskutovalo o uprchlické krizi
Ano jste tu správně - co se vám nezdá, že na uprchlíky nenadáváme? Účastníci diskutovali - ...
Je fajn vidět, že o uprchlících se dá bavit i kultivovaně. Jak uvedl někdo v ...
Neskutečný článek, jsem vůbec na Kroměřížanovi? Ale tak hlavně že si účastníci rozumněli, lidé s ...
Na jednání společnosti Magic Bus a občanského sdružení Hortus Moraviae lze vidět podobnosti: V případě ...
22. 09. 2015 - 17:07 | Petr Pálka
Report z VI. zastupitelstva z 16.4.
V roce 2005 vydalo město Kroměříž nákladem 2000 kusů životopis Ludvíka Svobody z pera jeho ...
TPLK: Tak s tím Solarisem jsem se seknul, zaměnil jsem trolejbus s autobusy. Zase tak ...