Restaurátor podal trestní oznámení proti demolici sýpky

Kroměřížský restaurátor František Sysel podal ve čtvrtek ráno trestní oznámení proti demoličnímu výměru barokní sýpky na Velehradské ulici. Její demolice začala tento týden ve středu.

V minulosti podobně napadl plán na vytrhání historické dlažby v Třebízského ulici v Hulíně a uspěl. Trestní oznámení mělo okamžitý odkladný účinek, vytrhávání dlažby zastavilo a ulice byla nakonec opravena v původní podobě.

"Myslím, že odkladný účinek by tomělo mít i v tomto případě. Je potřeba zjistit, kdo dělal ta chybná rozhodnutí,“ zdůvodnil pro blog Kroměřížan.cz, proč podal nové trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli kroměřížské sýpce.

"Je to hodnota, která patří všem občanům. Je proto potřeba ji zachránit nejen pro ni samu, ale pro podobu města,“ dodal.

Budova není zapsaná jako památka, a to přesto, že jde podle historiků památkově cennou stavbu z 18. Století, která původně sloužila jako sklad stavebnin a dřeva.

Za minulého režimu patřila armádě, a ta své objekty jako památkové nezapisovala. Klíčové se z dnešního pohledu jeví, že ji jako památku nezapsalo ani město a krátce poté, co ji získalo od armády do majetku, ji prodalo.

Demolice památky, která ale není památkou úředně potvrzenou, tak začala dokonce proti názoru památkářů.

"My to jednoznačně nedoporučíme. Rozhodnutí ale bude na stavebním úřadu. zdůraznila před časem náměstkyně ředitele krajského pracoviště Národního památkového ústavu Klára Hodaňová. "Někdo by měl zakročit. Upozorňovali jsme na to několikrát,“ dodala.

Přesvědčit město, aby zasáhlo, se marně snažil i historik Muzea Kroměřížska Petr Pálka. "Městu se ale do toho nechtělo, asi proto, že budova už stojí mimo městskou památkovou rezervaci. Vyznělo to do ztracena,“ řekl tehdy Pálka.

"Zákony na to jsou. Mluví se pořád o korupci. To, že se o některé památky město nestará, je součástí toho problému,“ řekl Kroměřížanovi Sysel v narážce na fakt, že budova s pozemky patří firmě spojené s vlivným kroměřížským podnikatelem Karlem Kuropatou, který v minulosti ve městě skoupil rozsáhlé majetky.

Restaurátor Sysel se teď podle svých slov pokusí sýpku navrhnout k zapsání jako památku, což by Národní památkový ústav podle svých dřívějších prohlášení podpořil.

Chcete-li vložit komentář, musíte být přihlášen.
Případně se můžete zaregistrovat.

Komentáře

23. 02. 2012 21:24 | Jirka

Proč se pan restaurátor Sysel problemém sýpky nezabýval před x lety, kdy byla prodána býválým starostou( ne Městem, protože starosta rozhodoval a nikgo nic nenamítal a ani si to nemohl dovolit)toť. otázka.
14. 02. 2012 21:12 | Katz

Vlastníkem budovy (či spíše už pozemku) je I.S.Fond, s.r.o., který je spojen s K. Kuropatou. Tento člověk je evidentně schopný či spíše všehoschopný a z lidí a z obyvatel nejen Kroměříže si dělá dlouhou dobu pouze dobrý den. I.S.Fond, s.r.o. objekt nenabyl od města Kroměříže, jak je v článku uvedeno, ale přímo od armády, přičemž jej zcela účelově nechal zchátrat. Pokud firma tvrdí opak, pak je to pustá lež. Anebo stejná pravda jako když v r. 2011, v řízení o prohlášení budovy na Velehradské ul. za kulturní památku (které probíhalo na Ministerstvu kultury), uváděla, že nebylo možné s objektem nijak nakládat, protože (citace): „Více jak 10 let jsme vedli s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových soudní spor o vlastnictví.“ To, že tento úřad vznikl teprve v r. 2002 a tudíž jen těžko mohl vést spor o majetek, který ani nikdy neměl ve své správě, je pouze drobná malichernost. Jak pravil ke Švejkovi feldkurát Katz: „To se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou peníze.“ Mor a choleru na podobné firmy a zejména jejich vlastníky.
13. 02. 2012 13:50 | Petr Komínek

Právě jsem projel kolem sýpky, nebo toho, co z ní zbývá. Tempo, kterým PMS Reality bourají, je vražedné, zůstávají pouze obvodové stěny a až se do nich za jeden či dva dny zakousnou bourací bagry, nezbude nic jen volný stavební pozemek v centru města v ceně cca 3000,- Kč/m2. Myslím, že tato debata již za pár dní bude jen pláčem nad uzavřeným hrobem.
10. 02. 2012 12:50 | quarz
Když jsem poukazoval na to, že by se mělo něco se sýpkou něco dělat bylo mi řečeno, že má město svůj záměr. Tehdy se měli lidé ozývat. Už několik let poukazuji na špatný stav sýpky. Dávat trestní oznámení, když už se bourá je pouze gesto. Navrhovat zapsání za kulturní památku teď je už pozdě. Proč to ctěný pan Sysel neudělal dříve. Měl asi také jiný záměr.
10. 02. 2012 10:55 | Redakce
"Samo o sobě trestní oznámení odkladný účinek nemá. Je ale otázka, jak významná událost je to pro orgán, který rozhodnutí o demolici vydal," řekl Kroměřížanovi státní zástupce Roman Kafka. "Pokud by bylo trstní řízení reálné, a přicházel by v úvahu i trestní postih, mohlo by to vést k obavám, že v případě demolice bude někdo trestně stíhán. Teoreticky by tak trestní oznámení odkladný účinek míít mohlo," dodal.
09. 02. 2012 14:31 | Petr Komínek
Jak znám rychlost našich soudů a na druhé straně rychlost demoliční čety páně Kuropatova, potom to vidím na formální zastavení demolice, ale protože nebude již co zastavit, tak snad bude aspoň zjištěn ten horlivý úředník, který tak rychle a hlavně proti doporučení památkářů podepsal demoliční výměr, pokud to má být někdo ze stavebního úřadu v Kroměříži, potom bych o někom věděl, ale to opravdu, ale opravdu nemohu říci.

Přihlášení do diskuze

nebo se můžete
Zaregistrovat »

Poslední komentáře

29. 01. 2016 - 17:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stávající senátor za Kroměříž M. Malý v rozhovoru poněkud militaristickém zmiňuje Kroměříž: „…Zažil jsem jeden ...
01. 12. 2015 - 16:18 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stalo se viz http://www.ado.cz/ Arcibiskupství převezme první domy z areálu kroměřížského zámku ...
30. 11. 2015 - 18:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
kk, jsem si toho vědom, ale nechtěl jsem směšovat nebo zaměňovat původní Vánoce starých křesťanů ...
Jen malá poznámka: podle Pravidel českého pravopisu z roku 1993 se Vánoce píšou s velkým ...
17. 11. 2015 - 17:21 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
A dodatek. Z kroniky města Kroměříže za rok 2012, kapitolka politické strany atd:: "KDU-ČSL ...
17. 11. 2015 - 17:10 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
Ze stránek facebookových Hnutí Zvuk 2012 https://www.youtube.com/watch?... ...
08. 10. 2015 - 17:47 | Petr Gremlica
V Kroměříži se diskutovalo o uprchlické krizi
Ano jste tu správně - co se vám nezdá, že na uprchlíky nenadáváme? Účastníci diskutovali - ...
Je fajn vidět, že o uprchlících se dá bavit i kultivovaně. Jak uvedl někdo v ...
Neskutečný článek, jsem vůbec na Kroměřížanovi? Ale tak hlavně že si účastníci rozumněli, lidé s ...
Na jednání společnosti Magic Bus a občanského sdružení Hortus Moraviae lze vidět podobnosti: V případě ...
22. 09. 2015 - 17:07 | Petr Pálka
Report z VI. zastupitelstva z 16.4.
V roce 2005 vydalo město Kroměříž nákladem 2000 kusů životopis Ludvíka Svobody z pera jeho ...
TPLK: Tak s tím Solarisem jsem se seknul, zaměnil jsem trolejbus s autobusy. Zase tak ...