"Muselo to projít." A taky jo. Správa majetku bez debat končí

Hned na počátku takřka čtyři hodiny trvajícího zasedání zastupitelstva oznámila starostka Daniela Hebnarová (ODS) stažení z jednání Plánovací smlouvy na obchodní centrum OBI, pro jejíž schválení se nenašel dostatek rukou zastupitelů již na posledním zasedání zastupitelstva (viz text z 31. května letošního roku).
Důvodem dle sdělení starostky bylo, že nebyly dodány všechny náležité podklady a vyjádření, aby mohla být věc projednána. Otázkou zůstává, jestliže jsou teď podklady nekompletní, tak jak se o této věci mohlo již dříve hlasovat?
Zdlouhavé projednávání „trojkových“ bodů jednání, týkající se finančních záležitostí města, začalo mj. schválením záměru předložení dotace ROP Střední Morava na opravu Starého pivovaru coby návazného investičního projektu Národního centra zahradní kultury. Už před nějakou dobou byl dle sdělení vedení města odmítnut Národním památkovým ústavem nabízený projekt rekonstrukce, kde mohlo město získat 18 milionů. Mělo to ovšem menší háček: budovu by muselo navštívit ročně 25 tisíc návštěvníků (původně dokonce zahradníků) oproti dnešním tisícům osmi.
Schválena byla rovněž i žádost o dotaci na rekultivaci (původně černé) skládky v Lutopecnách, na níž by se měla Kroměříž podílet desíti procenty z ceny. Ta by dle odhadů měla dosahovat až sto třicet milionů. Proti tomuto ocenění měla výtku zastupitelka Lea Pískovská (zvolena za VV), která sdělila, že už v roce 2008, kdy došlo k výpočtu výše zmíněného odhadu ceny, vznikl „oponentní posudek“ tvrdící, že je odhad nadhodnocen až o polovinu.
Nejvíce očekávaným bodem jednání byl ten číslo 3/7, v němž rada města zastupitelstvu doporučila schválit usnesení, kterým by zadalo advokátní kanceláři exposlankyně Jany Zwyrtek Hamplové z Mohelnice (její blog můžete najít na Aktuálně.cz) přípravu všech kroků směřujících ke změně v oblasti správy nemovitého majetku města. Konkrétně zrušení Správy majetku města Kroměříže (SMMK), jejíž hospodaření vykázalo za loňský rok ztrátu 2,9 milionu (dle místostarosty Malého z ČSSD „dva miliony a něco málo“), správu nemovitého majetku SMMK předat Kroměřížským technickým službám (KTS) a založení nové příspěvkové organizace s názvem Sportovní zařízení města Kroměříže, která by spravovala Bajdu, krytý bazén a zimní stadion. Tuto variantu z právního hlediska městu zmíněná advokátka doporučila.
Opozičnímu zastupiteli Pavlu Motyčkovi (KDU-ČSL) vadilo, že uvolněná zastupitelka Blanka Šimůnková (ODS), která má přípravu tohoto materiálu ve své dikci, nedodržela slib zastupitelům, že zastupitelstvo bude nejdříve seznámeno s možnými variantami řešení situace SMMK a jejich ekonomickými dopady a pak o jejich výběru bude hlasovat až na další schůzi. Místo toho se má rovnou analyzovat pouze jedna jediná varianta oproti vícero možným.
Nad neúplností zprávy a žádnými čísly v ní obsažených hořekoval i další opoziční zastupitel Richard Kreml (SZ) s tím, že jediným podkladem jest jen čtyřstránkový právní názor paní Hamplové. Dle starostky uvolněná zastupitelka Šimůnková už to trochu zkoumala a své matematické modely předložila i radě. Ovšem když ji Motyčka žádal s douškou, že paní Hamplová je také opoziční zastupitelkou a s tímto by nemohla souhlasit, aby tyto matematické modely dostali i zastupitelé-neradní, tak mu nebylo vyhověno.
Od novopečeného otce malého Vendy Kremla padl i dotaz na smysl vyčlenění sportovišť, když ta mohou za sekeru v hospodaření SMMK.
Nakonec padly z řad zastupitelů celkem tři protinávrhy na usnesení. Návrh zastupitele Karla Smíška (KDU-ČSL) na stažení bodu a jeho dopracování podpořilo pouze osm z přítomných 24 zastupitelů. Schválen byl druhý protinávrh, jehož autorem byl komunistický zastupitel Jaroslav Adamík, který v podstatě kopíroval původní návrh radnice, akorát počítá s tím, že SMMK a KTS vypracují oponentní stanoviska, na podstatě předvýběru jediné varianty se tím ale nic nemění. Nedošlo tak už ke hlasování o posledním protinávrhu Lenky Mergenthalové, která žádala, aby byly analyzovány všechny z možných variant a ne jen jedna jediná, aby zastupitelé pak z nich mohli vybrat tu nejlepší. Nestalo se tak, protože, jak intenzivněji sděloval jeden z koaličních zastupitelů o přestávce dalšímu ze svých kolegů, tak varianta řešení situace v SMMK navržená vedením města prostě musela projít.

Chcete-li vložit komentář, musíte být přihlášen.
Případně se můžete zaregistrovat.

Komentáře

03. 12. 2012 09:23 | A.c.

K Pepa 1 a jeho rozhořčenému příspěv ku k p.H a dalším. Platy těmto lidem stanovil Mistr Dvořáček(musíme si pomáhat) a nejsou tak jako je uvádíte, ale podstatně jiné.plat 26tis. hrubého má pracovnice na správě majetku , která provádí evidenci nájemného a jsou tam prozatím tyto pracovnice dvě. Přeberte si to jak je ctěná libost. to je prozatím realita.
02. 12. 2012 23:17 | Jarda1

Malá ex post poznámka: doslechl jsem se, že tím koaličním zastupitelem, který intenzivněji sděloval to musí projít byl Karel Holík. Doba ukázala na jeho osobě proč.
13. 08. 2012 14:52 | David

Požádal jsem radnici podle zákona o svobodném přístupu k informacím o některé materiály. Mezi nimi např. ekonomické výsledky KTS za roky 2009, 2010 a 2011. Tyto spolu s průvodními materiály si můžete stáhnout na serveru ÚSCHOVNA.CZ , a to ve třech souborech zde 2009 http://www.uschovna.cz/zasilka... Kód zásilky: J4MW4MRAZA9DPR5Z-PVS dále 2010 http://www.uschovna.cz/zasilka... Kód zásilky: J45NKPFFW66D42DD-SYD a 2011 http://www.uschovna.cz/zasilka... Kód zásilky: J4SCJ3XIDSPC8SHP-KU8
09. 07. 2012 07:41 | Katz

Věřím, že Dr. Kreml je slušný člověk, který vstoupil do lokální politiky motivován snahou dělat věci jinak. Na základě jeho článku jsem si nicméně uvědomil limity zastupitelské demokracie, kdy o odborných záležitostech často rozhodují amatéři, a to zrovna podle toho jakou mají náladu. Konstatování : „A studovat rozhodovací procesy, které se dějí na radnici, měl studovat před tím, než se nechal do funkce jmenovat.“ je podobného rázu, jako když do práce přijmu řidiče, pošlu jej s naloženým autem na druhý konec Evropy a když mne požádá o zakoupení GPS, tak se na něj utrhnu s tím, že jako řidič má přeci zná cestu. Takže procesní audit odmítneme, za to šalamounsky podotkneme, že „Personální audit měl být proveden už dávno.“. Ano, měl, stejně ale jako ten procesní, oba spolu souvisí, personální šarády lze dělat na základě poznání procesů, které v organizaci probíhají, dělat je před tím je stejně moudré jako nejprve pacienta operovat a teprve následně mu dávat narkózu. To není nic proti dr. Kremlovi. Tomu spíše patří poděkování za podobné svědectví. Zarážející na celém jednání zastupitelstva není samotné hlasování, ale fakt, že spolu se zadáním auditu se zároveň rozhoduje o restrukturalizaci SMMKM, o jejíž nutnosti (či také ne), by měl vypovědět právě procesní audit. Zastupitelé tak svým „odborným“ hlasováním kryjí neodborné kroky radnice, a ta zase k zastupitelům přistupuje pod heslem: hlasujte si, jak chcete, my si to stejně uděláme po svém.
08. 07. 2012 22:23 | Hanák

Pohled zeleného zastupitele Richarda Kremla na poslední zastupitelstvo doplňující zde publikované informace se objevil zde http://www.zeleni-km.cz/clanky...
05. 07. 2012 23:47 | Hanák

K tématu je drobná, ale jasná a důležitá poznámka i zde: http://www.pavelmotycka.cz/naz...
03. 07. 2012 22:27 | Hanka

Korzár:Uvidíme,zda se dostaneme k přesným informacím.
Topkám: Nevím, jen jsem zaslechla,že konči a že prý výpově"d dostal a nikoli dal, ale opravdu podrobnosti nevím. Pokud to víte Vy,snad nám to tu můžete napsat.
01. 07. 2012 22:46 | topkám

Hanka: A co když ten "mouřenín" Toman končí jenom proto, že odmítal dělat mouřenína?
01. 07. 2012 11:51 | Korzár

Hanko, vaši argumentaci beru a díky za ni, zákoník práce je fakt důležitý. Já znám ale lidi, co mají stejný prachy jako ten váš údržbář, ve smlouvě mají 40 a makají běžně 60. Já mám třeba plat vyšší, ale ty hodiny mám nemlich tak, například tento týden. Tak to dnes je. Chceš práci, drž si ji. Proto mě štve, když se snažíte ty zaměstnance města prezentovat jako nějaké oběti nebo co. Jsou taky lidi, co skončili nezaviněně na pracáku a někde teď pro obec zametají chodníky..
01. 07. 2012 10:33 | Hanka

Korzár: Pracuji v soukromém sektoru, poslední zakázku z veřejného sektoru jsem měla roku 2007 z ValMezu a před tím asi ještě 3, nikdy žádnou z okr.Kroměříž. Jestli myslíte, že 16.000 hrubého u technika je nadprůměrná mzda, pak jsem asi skutečně duchem odborářka a nestydím se za to. Chápete, že to co Týdeník zveřejnil, je to , že ten člověk těch 40 hodin odpracoval zčásti o víkendech a někdy i zčásti v noci a k tomu mu náleží stejně jako těm pokladním na Kauflandu příplatek. ODS moc rád nemáte, ale zákoník práce evidentně považujete za přežitek stejně jako oni. Až si město objedná otevřený bazén/zimák od pondělí do pátku, od 6.00 do 14.30 tak bude plat bez problému 16.000 hr. a Vy budete spokojený, že ? Celý Váš problém je v tom, že se neptáte plat za kolik hodin práce a kdy. Pokud je to pro Vás ovšem irelevantní, pak promiňte, můj příspěvek zjevně není určen Vám.
01. 07. 2012 10:08 | Korzár

Hanka: Ale s tím dotazem Qui Bono máte samozřejmě recht.. Místní ODS má v geniálních přihrávkách na privatizační góly vemi bohatou praxi, a pan Sedláček tuhle historii psal taky..
01. 07. 2012 10:05 | Korzár

Hanka: nedojímejte nás tady těma tabulkovýma platovýma kódama a odborářskýma nářkama. Dobrá, sice asi nepracujete v popisovaných organizacích, mentalita zaměstnance veřejné správy z vás ale čpí na sto honů. Zkuste někdy privátní sektor. Já například taky nezadírám s hmotnou odpovědností za kasou v Kauflandu, a přesto mám chuť se těch otroků zastat stokrát víc, než vy těch teplých fleků vedle přes ulici. Nejsou prachy. Tečka.
01. 07. 2012 00:52 | Hanka

Vážení a jste si jistí, že každý ten zveřejněný plat představuje 1 úvazek tj.úvazek 1.0 ? Nepředstavuje. A jste si jistí, že byly zveřejněny základní platy nebo platy včetně přesčasů ? To druhé je pravda. A jste si jistí, že jste při interpretaci platů neopomenuli, že ta zařízení jedou i o víkendech a státem uznaných svátcích a některé profese pracují i před 06.00 a po 22.00 a mají nárok na noční příplatky ? Pokud totiž např. zmiňovaná uklízečka s úvazkem 1 pracuje i jako prodejce lístků na úvazek 0,5 dostanete se k platu zcela průměrnému. Pokud zjistíte k vašemu překvapení, že ti lidé mají i přípatky za práci o víkendech a občas i za práci v noci opět se dostanete k platům zcela průměrným. Pokud jsou v některých zveřejněných platech zahrnuty např. u technických profesí maximální zákoníkem práce umožněné přesčasy opět se dostanete někam jinam. Bavit se o tom, že když máte hokejovou sezónu+bruslení veřejnosti a máte pokrýt ve dvou lidech-technicích se základním týdenním fondem pracovní doby 2x40 hodin dobu provozu stadionu v týdnu cca 7 x 19 hodin dostanete se buď k přesčasům nebo musíte přijmout dalšího pracovníka (což se nestalo), tak ta vaše interpretace platů je opět trochu někde jinde, že ? Budu ráda, když tu někdo z kritiků těch "vysokých" platů u nevedoucích pracovníků napíše, že si ty platy takto rozklíčoval. Pokud ne, tak se nezlobte, ale je to jen kombinace závisti s hloupostí. Nepracuji ani nepracovala jsem v uvedených zařízeních ani na SmmK, jen si mi tři řadoví zaměstnanci těchto středisek ulevili a je hezké jak jim zveřejnění té informace a podobné komentáře pomohly v osobním životě. Celá tato akce s platy, kterou zahájil Týdeník má sloužit jen k likvidaci organizace jedné, u které si město objednává více služeb než jí - v rámci "šetření" platí. Cílem je nakrmení technických služeb ziskovou aktivitou a pár let stále většího dotování sportovních zařízení, než se pro ně najde strategický partner, že. Copak jste si nevšimli, jak zapadá a hraje zveřejnění platů, o které se Týdeník nikdy nezajímal do not radnice ? Proč Týdeník, který programově některé lidi z radnice a kolem radnice nekritizuje, se najednou u jedné z mnoha městských aktivit tak úderně a nebojácně ptá ? Nebo snad brzy zveřejní i plat asistentky paní starostky ? Asistentky pro níž se v době šetření vytvořilo pracovní místo. Nezveřejní a na nic dalšího se ptát nebude, dokud to opět nebude někdo potřebovat. Žádný ze 4 předchozích starostů si místo pro svého člověka nikdy nevytvořil ! Ostatně pan Toman svou roli zeptat se na plat již splnil, tak proč by ho dál v Týdeníku drželi, že ? Prosím používejte hlavu a informace si ověřujte do hloubky a hlavně se nezapomeňte vždy ptát Qui bono - V čí prospěch ? , ať na tom nejste jako ten mouřenín z Týdeníku před důchodem. A toho mouřenína je mi líto, psal někdy docela zábavně. A promiňtemi, že jsem se rozepsala, už budu zase raději mlčet.
30. 06. 2012 19:27 | Sandokan

Tak to vypadá, že na radnici si konečně všimli toho, jaké platy berou pánové Holík a Čermák na těch sportovištích. A nejen oni, platí to pro všechny, až po uklízečky. Zkrátka nadstandard. Takže vymysleli, že Správu majetku zruší, ale vzápětí z ní povstane jako Fénix z popela nová příspěvkoá organizace Sportoviště Kroměříž. V praxi to asi bude tak, že všichni dostanou padáka, pak většinu z nich vezmou zpátky, ale za míň peněz. To může být problém. Prý na to na zastupitelstvu upozorňoval Richard Kreml. Ti prouštění zaměstnanci totiž radnici mohou žalovat. A pamatujeme si, že radnice na tomto poli nějak úspěšná není. Před pár lety propustila úřednici, ta šla k soudu a vyhrála.
30. 06. 2012 13:14 | Alex

Tak, tak soudruzi radní, začněte vysvětlovat. A nemusíte tady. Bude stačit na vašich stránkách. Ach vy nevíte že nějaké máte? Tak se snažte, lid obecný by to rád slyšel.
30. 06. 2012 12:29 | Pepa1

Ano Topkám, tak nějak to může být. Proč to dělat jednoduše a nechat vůz jet dál, jenom zkontrolovat zda řidič je opravdu dobrý, zda neveze zbytečně moc pasažérů a zad nekupuje benzín u příliš drahé benzínky. To by ale nepřineslo některým lidem možnost se upíchnout do nových pozic.
Také zkusím úvahu: založí se nová sportovní příspěvková organizace, zastupitel Holík, který je mimojiné jeden z "nejvytíženějších" (zastupitel, předseda sportovní komise, člen finančního výboru, člen dozorčí rady Vodovodů a kanalizací KM, technik SmmKK na zimním stadionu a konečně jeho působení v HC) a svými slovy velký zastánce sportu v Kroměříži a spravedlivý táta všeho rozdělování finnačních prostředků pro sportovce má malý problém, končí totiž radnicí vyplácené věcné břemeno ve výši 600.000,- Kč ročně pro HC. Proto Holík usiluje o vytvoření sportovní rozpočtové organizace pod městem, aby si tam mohl sednou a za podstatně více než 26.000,- Kč hrubého na zimním stadionu. Tolik úvaha.
Zapomeňte na to, že někdo nahoře dělá něco proto, aby se ti dole měli lépe, omyl, vymýšlejí vše jen pro svoje blaho, aby mohli využít všech možností.
Proč to tedy dělat jako doposud a pořádně, když to jde rozdrbat a dělat to nepřehledně a vykrást a ještě si z toho urvat legálně pro sebe.
Když je paní Mergenthálová tak horlivá do několika variant řešení stavu v SmmKM, proč své názory v Radě neprosadila? Má své držhubné ve funkci radní a také primářky v nemocnici, tak proč by si dělal problémy, když přece jde někdo zásadně proti mým názorům a nespolupracuje, není nic jednoduššího, než vystoupit z koalice a začít jim trochu zatápět. Tak jak to slibovala, než sedla koalici na vějičku. Takže dokud budou lpět na svých postech a oni budou, budou si dělat jak uznají za vhodné oni.
Další příklad, paní Šimůnková slíbila jednání o umístění obchvatu s obcí Jarohněvice, ale přitom jasně prohlásila, že pracuje na jejívariantě u Autobazaru Drábek, a co ti lidi tam, chce se mi říct s černými barony: Kefalíne, lidí je jako sra.et.
30. 06. 2012 09:28 | topkám

Jenom taková úvaha, jak to taky může dopadnout: sportoviště se "vyčlení" a město do této nové příspěvkobvé organizace bude lít peníze. Přifaří se k tomu asi TJ Slavia, asi i fotbalisti, takže to bude hodně. To, co ve SmmK vydělává (nájmy bytů a nebytových prostor), schlamstnou Technické služby. A ty se pak v tichosti zprivatizují. Půdu pro to bude připravovat náměstek ředitele Technických služeb Petr Sedláček, který už byl schválen jako dočasný šéf SmmK. Pouhá spekulace, ale nemůže k tomu dojít?

Přihlášení do diskuze

nebo se můžete
Zaregistrovat »

Poslední komentáře

29. 01. 2016 - 17:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stávající senátor za Kroměříž M. Malý v rozhovoru poněkud militaristickém zmiňuje Kroměříž: „…Zažil jsem jeden ...
01. 12. 2015 - 16:18 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stalo se viz http://www.ado.cz/ Arcibiskupství převezme první domy z areálu kroměřížského zámku ...
30. 11. 2015 - 18:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
kk, jsem si toho vědom, ale nechtěl jsem směšovat nebo zaměňovat původní Vánoce starých křesťanů ...
Jen malá poznámka: podle Pravidel českého pravopisu z roku 1993 se Vánoce píšou s velkým ...
17. 11. 2015 - 17:21 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
A dodatek. Z kroniky města Kroměříže za rok 2012, kapitolka politické strany atd:: "KDU-ČSL ...
17. 11. 2015 - 17:10 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
Ze stránek facebookových Hnutí Zvuk 2012 https://www.youtube.com/watch?... ...
08. 10. 2015 - 17:47 | Petr Gremlica
V Kroměříži se diskutovalo o uprchlické krizi
Ano jste tu správně - co se vám nezdá, že na uprchlíky nenadáváme? Účastníci diskutovali - ...
Je fajn vidět, že o uprchlících se dá bavit i kultivovaně. Jak uvedl někdo v ...
Neskutečný článek, jsem vůbec na Kroměřížanovi? Ale tak hlavně že si účastníci rozumněli, lidé s ...
Na jednání společnosti Magic Bus a občanského sdružení Hortus Moraviae lze vidět podobnosti: V případě ...
22. 09. 2015 - 17:07 | Petr Pálka
Report z VI. zastupitelstva z 16.4.
V roce 2005 vydalo město Kroměříž nákladem 2000 kusů životopis Ludvíka Svobody z pera jeho ...
TPLK: Tak s tím Solarisem jsem se seknul, zaměnil jsem trolejbus s autobusy. Zase tak ...